Vybavení pro maséry a wellness centra
720 540 422 (prac. dny 6:45 - 15:00)
košík je prázdny
Pro masáž
Pro masáž
Wellness procedury
Wellness procedury
Knihy, DVD, plakáty
Knihy, DVD, plakáty
Pro sport
Pro sport
Kosmetika
Kosmetika
Zdraví
Zdraví
Akce
Akce
Novinky
Novinky
Vyhledávání
Jihočeský krajJihomoravský krajKarlovarský krajKrálovéhradecký krajLiberecký krajMoravskoslezský krajOlomoucký krajPardubický krajPlzeňský krajPrahaStředočeský krajÚstecký krajVysočina krajZlínsky kraj
Odebírání novinek
Pro zasílání novinek zadejte e-mail

Superzdravé pochoutky

Nezavrhujte brokolici a špenát. Nejnovější výzkumy jim připisují výjimečné účinky.

Jíte brokolici?
Děláte dobře.
Kromě toho, že zabraňuje vzniku rakovinových buněk a působí léčivě na žaludeční a dvanáctníkové vředy, stane se možná významným pomocníkem v boji proti nepříjemné žaludeční bakterii Helicobacter pylori. Obsahuje totiž látku sulforafan, působící na bakterie uvnitř buněk, které odolávají i lékem. Brokolice snižuje riziko, že dostanete rakovinu prostaty a tlustého střeva, vašemu organismu pomůže lépe se vyzbrojit proti srdečním onemocněním i šedému zákalu. Působí silně protiskleroticky a je velmi vhodná i pro diabetiky. 
 


LEPŠÍ NEŽ POMERANČE

.
Brokolice má jednu obrovskou výhodu. Zda ji jíte čerstvou, vařenou nebo zmraženou, dokáže si uchovat obsah protinádorových látek a cenné prvky - fosfor, železo, síru, hořčík, zinek. Pokud si chcete doplnit zásoby vitamínu C, vyplatí se dát jí přednost i před citrusovými plody. Má ho třikrát více než pomeranče, citrony nebo grapefruity a navíc se vstřebává do těla mnohem rychleji než vitamin C z tablet. Čím má brokolice tmavší zelenou barvu, tím více vitamínu C obsahuje. Bohatší na céčko je už jen paprika. O brokolici je známo, že patří k nejbohatším zdrojem karotenu, biotinu, vitaminu E, železa a vápníku. Dvacet osm gramů obsahuje takové množství vápníku jako sklenici mléka. Středně velká hlavička má třikrát více vlákniny než krajíc pšeničného chleba s otrubami.

Brokolici se vyhýbejte pouze pokud trpíte nedostatkem jódu nebo strumou, protože některé její látky brzdí vstřebávání jódu.
Odborníci doporučují, abychom se nedali odradit její jemně nahořklou chutí a měli ji na jídelním lístku po celý rok.

ŠPENÁT NA SILNÉ SVALY.
Vzpomínáte si ještě na oblíbenou kreslenou grotesku, v níž si námořník Pepek dobýval sílu a energii špenátem? Mezi ostatních druhů listové zeleniny vyniká vysokým obsahem aminokyselin a nenasycených mastných kyselin, především kyseliny listové. Ta podporuje dělení buněk při budování, regeneraci a obnově svalové hmoty. Odtud pramení tvrzení, že špenát podporuje růst a sílu svalů. Je i skvělým zdrojem vitamínů C, B2, vápníku, sodíku a betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A a pomáhá například snižovat únavu očí. Chrání zároveň před nádorovými onemocněními a šedým zákalem. Špenát má i jedno neoddiskutovatelné prvenství - ze všech druhů zeleniny obsahuje nejvíce draslíku. Má lehké močopudné účinky, stimuluje pohyb střev a pomáhá tak očistit organismus. I proto ho do svého jídelníčku s oblibou zařazují sportovci, zejména kulturisté a vyznavači soutěží fitness. Prokázalo se, že síra obsažená ve špenátu čistí játra, železo a chlorofyl zase významně podporují krvetvorbu. Flavonoidy a fenolické kyseliny ve špenátu účinkují proti skleróze a zánětům.

Mnozí lidé se obávají jíst syrový špenát z obavy, že vysoká koncentrace kyseliny šťavelové zhoršuje vstřebávání vápníku. Podle gastroenterologa Igora Beňa by však závažnější poruchy v příjmu vápníku hrozily pouze při extrémní konzumaci této zeleniny. V malém množství uškodit nemůže, i kdyby jste ho jedli dvakrát týdně. Jistými rizikem je pouze pro lidi, kteří mají sklon k tvorbě ledvinových a močových kamenů, za které může kyselina šťavelová. Ta chemicky reaguje s vápníkem a produkuje nerozpustný šťavelan vápenatý, který zejména citlivým lidem způsobuje zmíněné problémy.

Špenát je velmi choulostivý na skladování a třeba ho uchovávat v chladničce při teplotě nula stupňů Celsia, zabalený v potravinářské fólii. Tak vydrží až deset dní. Mražený si uchovává více živin než čerstvý, ale zvadlý.



Komentáře
(0)

K tomuto článku ještě nenapsal nikdo komentář. Buďte první.

[reklama]
Wilsonova 8
75002 Přerov
Klasická masáž, medová masáž, Dornova terapie, Breussova masáž, lávové kameny, Thajská mas...
Nad Lomnicí 1102
38801 Blatná
Masáže rekondiční a sportovní – poctivé klasické masáže. Baňkování. Reflexní terapie. Léče...
Zobrazit další články
Zobrazit kategorie článků
Třezalkový olej - recept
Třezalka - tuto 25-60 cm vysokou rostlinu s malými zlatožlutými květy najdeme při cestách a na kraji lesa. Kvete od konce
číst dál »
10817x    0x
Ořechy
O chvíli tu máme Velikonoce .. takže milé dámy - nelouskejte ořechy jen na pečení, třeba je i jíst. Jsou balzámem na nervy!
číst dál »
2510x    0x
Co dokáže čistá voda?
Čistá voda je pro lidský organismus látkou, po které touží každá buňka. Čistá voda dokáže pomoci lidem při
číst dál »
5552x    3x
Třezalka - Hypericum perforatum
Žijeme v době, kdy mnoho lidí trpí depresemi různého stupně a velmi často na řešení tohoto problému využívají antidepresiva.
číst dál »
3573x    0x
Rostlinný olej z jader hroznů
Patří mezi nejřídší oleje, proto je ideální zejména na zředění hustších olejů. Je také velmi vhodný jako základ pro sportovní
číst dál »
2506x    0x
   Nejbližší kurzy
Havajská masáž LOMI LOMI
13.06.2020 - 14.06.2020
(Ostrava)
Kurz Spirální Stabilizace 1C...
27.06.2020 - 28.06.2020
(Ostrava)
Měření Aury
27.06.2020 - 28.06.2020
(Ostrava)
AKUPRESURA a MOXOVÁNÍ nejen ...
27.06.2020 - 28.06.2020
(Ostrava)