Vybavení pro maséry a wellness centra
720 540 422 (prac. dny 6:45 - 15:00)
košík je prázdny

Pro masáž
Pro masáž

Wellness procedury
Wellness procedury

Knihy, DVD, plakáty
Knihy, DVD, plakáty

Pro sport
Pro sport

Pro kosmetičky
Pro kosmetičky

Sauny a vířivky
Sauny a vířivky

Akce
Akce

Novinky
Novinky

Vyhledávání
Jihočeský krajJihomoravský krajKarlovarský krajKrálovéhradecký krajLiberecký krajMoravskoslezský krajOlomoucký krajPardubický krajPlzeňský krajPrahaStředočeský krajÚstecký krajVysočina krajZlínsky kraj
Odebírání novinek
Pro zasílání novinek zadejte e-mail

Superzdravé pochoutky

Nezavrhujte brokolici a špenát. Nejnovější výzkumy jim připisují výjimečné účinky.

Jíte brokolici?
Děláte dobře.
Kromě toho, že zabraňuje vzniku rakovinových buněk a působí léčivě na žaludeční a dvanáctníkové vředy, stane se možná významným pomocníkem v boji proti nepříjemné žaludeční bakterii Helicobacter pylori. Obsahuje totiž látku sulforafan, působící na bakterie uvnitř buněk, které odolávají i lékem. Brokolice snižuje riziko, že dostanete rakovinu prostaty a tlustého střeva, vašemu organismu pomůže lépe se vyzbrojit proti srdečním onemocněním i šedému zákalu. Působí silně protiskleroticky a je velmi vhodná i pro diabetiky. 
 


LEPŠÍ NEŽ POMERANČE

.
Brokolice má jednu obrovskou výhodu. Zda ji jíte čerstvou, vařenou nebo zmraženou, dokáže si uchovat obsah protinádorových látek a cenné prvky - fosfor, železo, síru, hořčík, zinek. Pokud si chcete doplnit zásoby vitamínu C, vyplatí se dát jí přednost i před citrusovými plody. Má ho třikrát více než pomeranče, citrony nebo grapefruity a navíc se vstřebává do těla mnohem rychleji než vitamin C z tablet. Čím má brokolice tmavší zelenou barvu, tím více vitamínu C obsahuje. Bohatší na céčko je už jen paprika. O brokolici je známo, že patří k nejbohatším zdrojem karotenu, biotinu, vitaminu E, železa a vápníku. Dvacet osm gramů obsahuje takové množství vápníku jako sklenici mléka. Středně velká hlavička má třikrát více vlákniny než krajíc pšeničného chleba s otrubami.

Brokolici se vyhýbejte pouze pokud trpíte nedostatkem jódu nebo strumou, protože některé její látky brzdí vstřebávání jódu.
Odborníci doporučují, abychom se nedali odradit její jemně nahořklou chutí a měli ji na jídelním lístku po celý rok.

ŠPENÁT NA SILNÉ SVALY.
Vzpomínáte si ještě na oblíbenou kreslenou grotesku, v níž si námořník Pepek dobýval sílu a energii špenátem? Mezi ostatních druhů listové zeleniny vyniká vysokým obsahem aminokyselin a nenasycených mastných kyselin, především kyseliny listové. Ta podporuje dělení buněk při budování, regeneraci a obnově svalové hmoty. Odtud pramení tvrzení, že špenát podporuje růst a sílu svalů. Je i skvělým zdrojem vitamínů C, B2, vápníku, sodíku a betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A a pomáhá například snižovat únavu očí. Chrání zároveň před nádorovými onemocněními a šedým zákalem. Špenát má i jedno neoddiskutovatelné prvenství - ze všech druhů zeleniny obsahuje nejvíce draslíku. Má lehké močopudné účinky, stimuluje pohyb střev a pomáhá tak očistit organismus. I proto ho do svého jídelníčku s oblibou zařazují sportovci, zejména kulturisté a vyznavači soutěží fitness. Prokázalo se, že síra obsažená ve špenátu čistí játra, železo a chlorofyl zase významně podporují krvetvorbu. Flavonoidy a fenolické kyseliny ve špenátu účinkují proti skleróze a zánětům.

Mnozí lidé se obávají jíst syrový špenát z obavy, že vysoká koncentrace kyseliny šťavelové zhoršuje vstřebávání vápníku. Podle gastroenterologa Igora Beňa by však závažnější poruchy v příjmu vápníku hrozily pouze při extrémní konzumaci této zeleniny. V malém množství uškodit nemůže, i kdyby jste ho jedli dvakrát týdně. Jistými rizikem je pouze pro lidi, kteří mají sklon k tvorbě ledvinových a močových kamenů, za které může kyselina šťavelová. Ta chemicky reaguje s vápníkem a produkuje nerozpustný šťavelan vápenatý, který zejména citlivým lidem způsobuje zmíněné problémy.

Špenát je velmi choulostivý na skladování a třeba ho uchovávat v chladničce při teplotě nula stupňů Celsia, zabalený v potravinářské fólii. Tak vydrží až deset dní. Mražený si uchovává více živin než čerstvý, ale zvadlý.



Komentáře
(0)

K tomuto článku ještě nenapsal nikdo komentář. Buďte první.

Přidat komentář


Jméno
E-mail (slouží pouze pro ověření / autorizaci příspěvku)
Ochrana proti spamu
Komentář


Souhlasím s pravidly pro komentáře
[reklama]
Třída Svobody 1119
76302 Zlín-Malenovice
Nabídka masérských, rekondičních a regeneračních služeb péče o tělo: klasická masáž, refle...
Wilsonova 8
75002 Přerov
Klasická masáž, medová masáž, Dornova terapie, Breussova masáž, lávové kameny, Thajská mas...
Zobrazit další články
Zobrazit kategorie článků
Aloe Vera - pomocník v boji s nadváhou
Této rostlince se připisují přímo zázračné účinky - a prý pomáhá i při hubnutí - hned třemi způsoby:
číst dál »
2066x    1x
Superzdravé pochoutky
Nezavrhujte brokolici a špenát. Nejnovější výzkumy jim připisují výjimečné účinky.
číst dál »
1476x    0x
Podpořte svou imunitu
Počasí jako na podzim a náš imunitní systém dostává zabrat ... Zkuste si zvýšit obranyschopnost svého organismu
číst dál »
1789x    0x
Domácí lékárnička
Pokud se necítíte dobře,nemusíte hned utíkat k lékaři a užívat léky.
číst dál »
2103x    0x
Co dokáže čistá voda?
Čistá voda je pro lidský organismus látkou, po které touží každá buňka. Čistá voda dokáže pomoci lidem při
číst dál »
5364x    3x
   Nejbližší kurzy
Kurz SM Systém 1A+B
01.06.2019 - 02.06.2019
(Ostrava)
Myofasciální techniky 1.-SPO...
01.06.2019 - 02.06.2019
(Ostrava)
AKUPRESURA a MOXOVÁNÍ nejen ...
07.06.2019 - 08.06.2019
(Ostrava)
Myofasciální techniky 2.-SPO...
22.06.2019 - 23.06.2019
(Ostrava)
Reflexní terapie lymfatickéh...
29.06.2019 - 30.06.2019
(Ostrava)
Rekvalifikační víkendový mas...
05.07.2019 - 04.08.2019
(Ostrava)
Rekvalifikační DENNÍ PRÁZDNI...
08.07.2019 - 02.08.2019
(Ostrava)