Vybavení pro maséry a wellness centra
720 540 422 (prac. dny 6:45 - 15:00)
košík je prázdny

Pro masáž
Pro masáž

Wellness procedury
Wellness procedury

Knihy, DVD, plakáty
Knihy, DVD, plakáty

Pro sport
Pro sport

Kosmetika
Kosmetika

Sauny a vířivky
Sauny a vířivky

Akce
Akce

Novinky
Novinky

Vyhledávání
Jihočeský krajJihomoravský krajKarlovarský krajKrálovéhradecký krajLiberecký krajMoravskoslezský krajOlomoucký krajPardubický krajPlzeňský krajPrahaStředočeský krajÚstecký krajVysočina krajZlínsky kraj
Odebírání novinek
Pro zasílání novinek zadejte e-mail

Superzdravé pochoutky

Nezavrhujte brokolici a špenát. Nejnovější výzkumy jim připisují výjimečné účinky.

Jíte brokolici?
Děláte dobře.
Kromě toho, že zabraňuje vzniku rakovinových buněk a působí léčivě na žaludeční a dvanáctníkové vředy, stane se možná významným pomocníkem v boji proti nepříjemné žaludeční bakterii Helicobacter pylori. Obsahuje totiž látku sulforafan, působící na bakterie uvnitř buněk, které odolávají i lékem. Brokolice snižuje riziko, že dostanete rakovinu prostaty a tlustého střeva, vašemu organismu pomůže lépe se vyzbrojit proti srdečním onemocněním i šedému zákalu. Působí silně protiskleroticky a je velmi vhodná i pro diabetiky. 
 


LEPŠÍ NEŽ POMERANČE

.
Brokolice má jednu obrovskou výhodu. Zda ji jíte čerstvou, vařenou nebo zmraženou, dokáže si uchovat obsah protinádorových látek a cenné prvky - fosfor, železo, síru, hořčík, zinek. Pokud si chcete doplnit zásoby vitamínu C, vyplatí se dát jí přednost i před citrusovými plody. Má ho třikrát více než pomeranče, citrony nebo grapefruity a navíc se vstřebává do těla mnohem rychleji než vitamin C z tablet. Čím má brokolice tmavší zelenou barvu, tím více vitamínu C obsahuje. Bohatší na céčko je už jen paprika. O brokolici je známo, že patří k nejbohatším zdrojem karotenu, biotinu, vitaminu E, železa a vápníku. Dvacet osm gramů obsahuje takové množství vápníku jako sklenici mléka. Středně velká hlavička má třikrát více vlákniny než krajíc pšeničného chleba s otrubami.

Brokolici se vyhýbejte pouze pokud trpíte nedostatkem jódu nebo strumou, protože některé její látky brzdí vstřebávání jódu.
Odborníci doporučují, abychom se nedali odradit její jemně nahořklou chutí a měli ji na jídelním lístku po celý rok.

ŠPENÁT NA SILNÉ SVALY.
Vzpomínáte si ještě na oblíbenou kreslenou grotesku, v níž si námořník Pepek dobýval sílu a energii špenátem? Mezi ostatních druhů listové zeleniny vyniká vysokým obsahem aminokyselin a nenasycených mastných kyselin, především kyseliny listové. Ta podporuje dělení buněk při budování, regeneraci a obnově svalové hmoty. Odtud pramení tvrzení, že špenát podporuje růst a sílu svalů. Je i skvělým zdrojem vitamínů C, B2, vápníku, sodíku a betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A a pomáhá například snižovat únavu očí. Chrání zároveň před nádorovými onemocněními a šedým zákalem. Špenát má i jedno neoddiskutovatelné prvenství - ze všech druhů zeleniny obsahuje nejvíce draslíku. Má lehké močopudné účinky, stimuluje pohyb střev a pomáhá tak očistit organismus. I proto ho do svého jídelníčku s oblibou zařazují sportovci, zejména kulturisté a vyznavači soutěží fitness. Prokázalo se, že síra obsažená ve špenátu čistí játra, železo a chlorofyl zase významně podporují krvetvorbu. Flavonoidy a fenolické kyseliny ve špenátu účinkují proti skleróze a zánětům.

Mnozí lidé se obávají jíst syrový špenát z obavy, že vysoká koncentrace kyseliny šťavelové zhoršuje vstřebávání vápníku. Podle gastroenterologa Igora Beňa by však závažnější poruchy v příjmu vápníku hrozily pouze při extrémní konzumaci této zeleniny. V malém množství uškodit nemůže, i kdyby jste ho jedli dvakrát týdně. Jistými rizikem je pouze pro lidi, kteří mají sklon k tvorbě ledvinových a močových kamenů, za které může kyselina šťavelová. Ta chemicky reaguje s vápníkem a produkuje nerozpustný šťavelan vápenatý, který zejména citlivým lidem způsobuje zmíněné problémy.

Špenát je velmi choulostivý na skladování a třeba ho uchovávat v chladničce při teplotě nula stupňů Celsia, zabalený v potravinářské fólii. Tak vydrží až deset dní. Mražený si uchovává více živin než čerstvý, ale zvadlý.



Komentáře
(0)

K tomuto článku ještě nenapsal nikdo komentář. Buďte první.

Přidat komentář


Jméno
E-mail (slouží pouze pro ověření / autorizaci příspěvku)
Ochrana proti spamu
Komentář


Souhlasím s pravidly pro komentáře
[reklama]
Wilsonova 8
75002 Přerov
Klasická masáž, medová masáž, Dornova terapie, Breussova masáž, lávové kameny, Thajská mas...
Na Bystřičce 8
77900 Olomouc
Regenerační centrum Maobi poskytuje kvalitní masáže v Olomouci. Můžete odpočívat v příjemn...
Zobrazit další články
Zobrazit kategorie článků
Co dokáže čistá voda?
Čistá voda je pro lidský organismus látkou, po které touží každá buňka. Čistá voda dokáže pomoci lidem při
číst dál »
5444x    3x
Domácí prostředky na krásu
Na přípravu vlastní kosmetiky jsou kromě bylin vhodné mnohé kuchyňské přísady, ovoce a zelenina.
číst dál »
1946x    0x
Domácí lékárnička
Pokud se necítíte dobře,nemusíte hned utíkat k lékaři a užívat léky.
číst dál »
2282x    0x
Ginkgo biloba
Listy z Ginkgo biloba slouží k výrobě Ginkgo biloba extraktu, který patří mezi nejprodávanější na světě.
číst dál »
1703x    0x
Ořechy
O chvíli tu máme Velikonoce .. takže milé dámy - nelouskejte ořechy jen na pečení, třeba je i jíst. Jsou balzámem na nervy!
číst dál »
2309x    0x
   Nejbližší kurzy
Aromaterapie 1.
23.11.2019 - 24.11.2019
(Ostrava)
HOT STONES - masáž lávovými ...
29.11.2019 - 01.12.2019
(Ostrava)
Holistická aromaterapeutická...
04.12.2019 - 06.12.2019
(Ostrava)
Bowenova tlaková masáž 2.
05.12.2019 - 08.12.2019
(Ostrava)
Kraniosakrální osteopatie (t...
30.01.2020 - 22.11.2020
(Ostrava)
.